Insulin je prirodni hormon koji proizvodi pankreas, žlezdani organ iza želuca. Ako imate otpornost, tj. rezistenciju na insulin, vaše telo proizvodi dovoljno insulina, ali se on ne može efikasno koristiti. Umesto da se absorbuje u ćelijama, glukoza se nakuplja u krvi. Insulinska rezistencija povećava rizik za nastanak dijabetesa tipa 2. Insulinska rezistencija međutim, ne dovodi uvek do dijabetesa. Pojava dijabetesa tipa 2 može se sprečiti smanjenjem telesne težine, pravilnom ishranom i doslednim vežbanjem. Promenom ishrane, a naročito redukcijom unošenja namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, može se smanjiti količina insulina proizvedena od strane pankreasa.
U našoj ordinaciji možete uraditi test intolerancije na namirnice koje sadrže ugljene hidrate kao što su žitarice (pšenica, raž, ovas, ječam, proso, spelta, heljda), kao i test intolerancije na šećer, laktozu i gluten. Na osnovu dobijenih rezultata, kreira se individualni jelovnik za narednih mesec dana. Na taj način, uz poboljšanje navika u ishrani, dugoročno se očekuje poboljšanje lučenja insulina i bolja regulacija metabolizma ugljenih hidrata.